Fresh From The Oven!

Trimas Berimac Buat Yang Sudi Mengikuti ^_^

Nasi Lalap - Hanya Di Sabah?

ok sebelum tu aku nak buat pengakuan memalukan jap..aku baru pestaim *kot* makan nasi lalap @ nasi goreng lalap bulan Disember yang lepas! tu pun selepas akhirnya berjaya sampai ke Tawau - jaoh ok! adoyay..sangat memalukan kan..hehehe

 Nasi Goreng Lalap @ Tawau, Sabah

ok apa yang special sangat pasal nasi lalap ni & betul ke ada kat Sabah je? so far kat semenanjung mesia ni aku tak penah jumpa lagi la..tapi actually tak juga..hehe..nasi lalap or lalapan ni sebenarnya berasal daripada negara jiran kita iaitu Indonesia..kalo tengok rupa pun macam ada iras ayam penyet @ pecel kan..nak tau kenapa? adakah mereka adik beradik ataupun sepupu? jeng jeng jeng..hehe

lalap ni sebenarnya ialah ulam versi Indonesia..so boleh dikatakan nasi lalap ni macam nasi ulam versi Indonesia la tapi turut dihidangkan dengan lauk-pauk lain macam ayam goreng ataupun ikan goreng..kalo kat Sabah, Nasi Lalap @ Nasi Goreng Lalap ni basically terdiri daripada nasi @ nasi goreng yang dihidang dengan beberapa ketul ayam goreng, beberapa jenis ulam-ulaman dan kuah sambal yang menjadi aset utama hidangan ni..


yang tu yang biasa boleh dijumpa kat memana la kat sekitar Sabah ni..tapi kadang-kadang lauk yang dihidangkan bersama nasi lalap ni juga berbeza a.k.a ada versi lain depends kepada restoran atau kedai makan yang menyediakannya..& kadang-kadang nasi lalap in certain area pun ada lain macam sikit..dah di beri nafas baru @ fusion hidangan @ citarasa local la kot :)

sebagai contoh ni ada beberapa versi nasi lalap & nasi goreng lalap yang aku jumpa kat blog Restoran Sri Asiana yang terletak kat Putatan, Sabah :)

 Clockwise: Nasi Goreng Lalap, Lalapan Udang, Lalapan Ayam, Lalapan Tenggiri

dan yang ni plak satu lagi contoh versi lain Nasi Lalap yang aku rasa aku pernah jumpa gak dulu kat KK tapi tak plak order..ekeke ;p

Gambar Sumber : Google Image

so begitulah alkisahnya..selain tu, selain di Sabah, nasi lalap @ lalapan ni juga mudah didapati & agak fofuler di Sarawak so taklah only in Sabah sebenarnya :p..tapi tak pasti plak versi kat sana cemana plak kan sebab tak penah sampai sana lagi -_-..

pasal perbezaan nasi lalap ni dengan ayam penyet & pecel plak, macam aku kata tadi la, nasi lalap ni star dia kiranya ulam-ulaman & sambal dia la..ayam penyet plak for sure ayam yang dipenyet tuh..while pecel yang sebenar-benarnya plak kanke dihidang dengan bumbu kacang..& sambal bagi ketiga-tiga hidangan ni pun berbeza sebenarnya..tapi persamaan bagi ketiga-tiga hidangan ni ialah, ketiga-tiga hidangan ni biasanya dihidangkan dengan lalapan a.k.a ulam..thats why la ada yang kata macam sama je ;p

tang; bab harga plak, normally Nasi Lalap ni dijual dengan harga RM5, manakala Nasi Goreng Lalap plak range harga around RM6 - RM7..tapi yang ni yang biasa aku nampak or jumpa kat kedai makan @ restoran la..hehe

so kalo datang Sabah, jangan lupa try la Nasi Lalap satu!serius tak rugi punya :)

p/s: so far aku rasa nasi lalap paling best kat Tawau la..portion banyak, sambal best, harga pun berpatutan :)

5 comments:

  1. Eh, sama macam nasi ayam penyet/pecel ayam yang baru makan tadi je?

    ReplyDelete
  2. lebih kurang tapi lain sikit kot..sambal lain sket banding sambal ayam penyet @ pecel..huhu :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...