Fresh From The Oven!

Trimas Berimac Buat Yang Sudi Mengikuti ^_^

Abang E' Capati - Kulim

ok honestly aku tak biasa makan capati..haha..kenapa? sebab aku tak suka makan kat kedai mamak..no offense tapi korang pun mesti pernah dengar crita pasal kedai mamak kan..tapi kali ni aku bukan nak cakap pasal kedai mamak tapi kedai makan Abang E' Capati..


Header Baru! Yay!

finally! tu je la yang mampu aku katakan..hehe..actually da lama aku fikir nak buat header baru ni..bukannya tak suka header sebelum ni, sangat suka sebenarnya..cuma..ntah..& ntah cemana tetiba timbul idea nak juga buat header baru & tadaaaa! inilah hasilnya ^_^

the new one!

Mohd Chan - Chinese Muslim Restaurant - Shah Alam

chinese food sememangnya one of my fav food..tambah-tambah dim sum! jangan disebut! top of the list for sure! dipendekkan cerita hari tu kitorang ada dua pilihan restoran cina muslim for lunch @ dinner..tapi berikutan keadaan semasa, kitorang memilih untuk dinner di Restoran Mohd Chan!


Belut @ De Attap Seafood - Shah Alam

ok post kali ni mungkin akan menakutkan segelintir pihak..takut ke geli ke..memana la..tapi pada aku, yang tak berani nak makan benda ni sebenarnya sangat rugi..syukurla aku da dibiasakan makan benda ni sejak kecik..hehe..benda apa lagi kalo bukan belut :)

the living eel

Nasi Arab Damsyik - Senawang

pada satu hari yang dingin dek hujan yang tak henti-henti *henti kejap tapi sambung balik*, ada la seorang sahabat ni mengajak aku & seorang lagi housemateku keluar makan..since kitorang ni xda kreta & dia ni ada kreta so kitorang pun on  je..sahabat ni plak memula nak makan bakso & beli Cool Blog..tapi bila da sampai di tempat kejadian, tengok-tengok bakso kedai tu da abes! then pegi Cool Blog pun, yang nak dioder ni a.k.a pearl plak da abis! so hancur luluh la hati si kawan..sia-sia datang memanjat tempat parking yang tinggi & membayar bayaran masuk parking tersebut..hohoho..

tapi yang lagi best tu, baru dia sedar purse plak tak bawa! adoyla nasib..kesiankan sahabat ni..so dia pun mengusung kitorang kembali ke rumahnya untuk mengambil dompet beliau..time da frust sangat tu, kitorang pun memutuskan untuk pergi ke pilihan kedua iaitu Nasi Arab Damsyik ni..since memasing tak penah try lagi & memasing da tersangat lapar, so kitorang pun on je..alhamdulillah nasib baik restoran ni tak kehabisan apa-apa ;p



Dine In Again @ Little Taiwan :)

so this is my 2nd time makan kat restoran Little Taiwan ni..ari tu da pernah makan sekali & da post da pun makanan yang kitorang try hari tu KAT SINI <---*klik untuk baca entry lepas*..so untuk lawatan makan yang kali kedua ni, kitorang telah mengoder dan mencuba menu plak & berikut adalah hasilnya..jeng jeng jeng~


Kecewa dengan Restoran Rebung, Chef Ismail & Dr. Syeikh Muszaphar - Bangsar :(

sebelum aku terus menulis entry kali ni, aku nak minta maaf banyak-banyak kalo memana pihak berkaitan restoran ni terbaca & rasa tersinggung ke *bajet macam Chef Ismail & Dr. Syeikh Muszaphar jenguk blog aku je..haha*..tak berniat nak memburukkan atau menjatuhkan imej restoran ni pun..cuma nak berkongsi pendapat sebagai seorang pelanggan je la..so please no heart feeling..


Paksu Corner - Shah Alam, Seksyen 16

ok kali ni aku nak cakap pasal satu restoran makanan melayu plak..heh..macam jarang je aku cakap pasal makanan melayu kan..anyway yang ni kitorang pegi dulu time rushing nak pegi stesen bas..ada dalam setengah jam je lagi kot masa yang kitorang ada time tu..but we still manage to grab a bite..lol


Waroeng Oma - Khas Jawa Timur - Bandar Sunway, Petaling Jaya

sebelum ni aku da post pasal ayam penyet & nasi lalap yang mana kedua-duanya adalah berasal daripada negara jiran iaitu Indonesia..so kali ni aku nak post pasal satu restoran makanan Indonesia yang lebih authentic! memang kaw kaw punya! welcome to Waroeng Oma!

our orders! XD

Waroeng Oma ni macam yang aku kata tadi la, merupakan restoran yang specialize dalam hidangan Indonesia..so kalo tengok menu restoran ni, kalo sape yang suka makan makanan Indonesia tu memang bersinar-sinar la anak matanya..kalo yang tak pernah tu plak mesti akan timbul seribu satu persoalan bila melihatkan nama-nama hidangan yang agak sedikit pelik @ tak pernah kita dengar..memang ada nama hidangan yang biasa kita dengar macam pecel dan bakso..but, what's the thrill? kan? so berikut adalah apa yang menarik perhatian kami untuk mengoder mereka..hehe

Yusoff Laksa Buyung - Penang

sape suka makan laksa?kalo sebut laksa, mesti orang akan teringat laksa penang dulu kan..betapa kuatnya penangan laksa penang ni walopun kalo ikutkan ada banyak laksa negeri lain lagi kan..chewah..so kali ni aku nak share satu port laksa kat penang yang pada aku agak lain sikit daripada laksa lain yang aku penah makan kat penang..Yusoff laksa buyung..tadaaaaaaaa!!!

laksa buyung

Basement Food Court, Centre Point - Kota Kinabalu

kalo sebut pasal tempat makan di Kota Kinabalu (KK), orang selalunya mesti akan sebut Restoran Sempelang yang aku pun nda taw apa yang special sangat pasal restoran tu..haha..pernah juga makan di Sempelang ni berkali-kali & di lain-lain cawangan..tapi entah pada aku biasa ja..tapi maybe sebab dia banyak cawangan la kan so dia macam popular la..chewah..tapi apa-apa pun, kalo aku & my family pi KK, kami lagi suka makan di basement foodcourt Centre Point KK atau yang lebih popular dikenali sebagai CP tu..itu la itu XD

terus macam mengimbau kenagan dolu-dolu pula..chewah..dulu kalo time zaman masih berkemeja putih, berseluar hijau dan bernecktie maroon *teeeeeeeeet*,selalu kalo lapar mo cari makan, disini la ni aku pegi memburu..haha..sebabnya murah! & of cos paling fofuler mesti la Nasi Ayam CP yang harganya hanya RM2.80! percaya atau tidak? tapi hari tu kalo tak silap naik suda sikit harga dia jadi RM2.90..ingat-ingat lupa suda nda pasti ni..ada juga makan sekali ari tu mo mentry kan..masi okla rupa dia sama ja macam yang dulu-dulu punya (5 tahun yang lepas..what? 5 tahun? -_-)..tapi dari segi rasa macam kurang suda, nda sesedap dulu..sorry to say..tapi sebenarnya kalo zaman muda-muda dulu, aku lagi suka makan Nasi Ayam Raihan yang di hujung dekat KFC tu sebab sana lagi murah, RM2.50 ja! lada dia pun lagi best! tapi ari tu tengok naik harga suda macam sama ja harga dengan Nasi Ayam CP tu..ada juga try beli sebungkus, & yup lada dia pun suda tidak sebest dulu -_-..apa-apa pun kalo sini di semenanjung mana mo jumpa owh nasi ayam harga RM2.90..betol ka tidak? hehe

tu dia!

Utama Tom Yam, Tawau - Tom Yam Sabah Style :)

akhirnya! post terakhir berkaitan our family trip ke Tawau Disember last year..lol! ok setahu aku la kan, daripada pengamatan aku la, kalo di Sabah, Restoran Tom Yam bukanla restoran yang memonopoli pasaran kedai makan di sana..maksud aku tak la semelimpah ruah macam kat semenanjung mesia ni..ye la kalo kat sini kan, kat memana pegi pun mesti ada restoran tomyam kan..tak pun restoran thai..sepesen la tu kan..haha..macam da jadi kewajipan plak mesti mewujudkan restoran thai @ tom yam kat setiap ceruk yangmampu dijajah kan..ekeke.. sampai kengkadang tu (actually mostly) naik muak & bosan gak aku mengadap makanan thai ni..hehe

tapi secara jujurnya, selama aku hidup sebagai anak jati Sabah, ni la pestaim aku makan kat restoran tom yam di Sabah..wahaha..congrats to myself ;p iyo la sebab aku rasa kat Sabah kalo dari segi bab kedai makan ni, populariti makanan dari seberang a.k.a Indonesia lebih kuat banding dari Thai nun..faktor geografi la kot..papela kan..cukup merepek, skang aku nak promo sket kedai tom yam kat Tawau ni..& apa beza tom yam kat Sabah & kat semenanjung mesia :)

Tom Yam Sampan Pecah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...