Thank You For Following :)

Shopping in Korea!!! - Hongdae Fashion Streets

As Ive told u guys before, I shopped a lil bit way too much while in Korea. I know it is not good but I helplessly could be a shopaholic at times (somewhat seasonal) but shopping in Korea leaves me with no regrets, like seriously. LOL

gambar pakcik Google

KOMTEP 2018 - Souvenirs For Korean Students and Teachers

I am really sorry I forgot to mention about to spare some space in your luggage for your souvenirs for the Koreans. No it is not compulsory but it would be a very nice gesture as a token of appreciation and also for a memory for them to keep.

with our mentor and vice principal

KOMTEP 2018 - HOW TO PACK & WHAT TO PACK?

since lately I kept getting questions like ; nak bawa apa eh? ko bawa apa last year? tak lebih muatan ka? so I'm goin to share a little about packing tips for KOMTEP. So post lelain berkaitan sekolah, kelas & such abam KIV dulu k..

anyway last year I was assigned to take care of logistics since I was quite an avid backpacker (somewhat). So here are some of the tips that I have shared with my fellow beloved KOMTEP 2018 siblings + some new one

The Korean Air passengers 

KOMTEP 2018 – Daeso Elementary School Malaysia Booth

Buat pengetahuan semua, untuk program KOMTEP ni kita pi sana bukan sekadar mengajar dalam kelas ye, kita secara langsung turut menjadi duta kecil Malaysia. Antara tujuan utama program ni ialah perkongsian budaya, so kita memang kena standby dengan segala pengetahuan tentang budaya Malaysia supaya mudah kita nak perkenalkan dan promote kepada mereka disana.

with our mentor hyung, Mr. Kwak Min Sub

KOMTEP 2018 - Our Residency In Daeso Elementary School

Sebelum abam post lagi pasal aktiviti-aktiviti lain kitorang kat sekolah secara detail, abam nak tunjuk dulu sekilas pandang aktiviti kitorang disana sepanjang 3 bulan tu. So just enjoy the video please :)

With my partner, Dr. Hafiz

KOMTEP 2018 – SCHOOL TRIP – Lotte World

Mesti ada yang terfikir, biar betik school trip pi Lotte World? Free plak tu? Yeap! Tepat sekali. Buat yang tak tahu, Lotte World ni theme park ala-ala Genting Highland tapi kitorang just masuk kawasan indoor theme park yang ala-ala Mid-Valley tapi versi yang lagi besar bertingkat-tingkat. Syukur sesangat sebab diberikan peluang untuk ikut lawatan ni all inclusive F.O.C sebab kalo nak pi sendiri boleh tahan mahal ok. Hahaha

excited dowh XD

KOMTEP 2018 – SCHOOL TRIP – National Science Museum

Next school trip yang kitorang join ialah ke National Science Museum kat Daejeon. Again, F.O.C, tapi malangnya sebab kitorang join last minute so tak dapat join masuk Science Alive Discovery Center sebab fully booked. So kitorang berlegar-legar dalam muzium-muzium dalam tu je la.

bebudak semua masuk dalam tu, kitorang jalan sendiri masuk 2 muzium lain

KOMTEP 2018 - CULTURAL PERFORMANCE - BTS

Ha korang jangan salah sangka plak, bukan kitorang pi perform lagu BTS ka hapa, tapi ni video Behind The Scene liku-liku perjalanan kitorang nak perform persembahan kebudayaan kitorang yang mabeles tu (konfiden tatap!!!) XD.. Enjoy the video below :)

latihan terakhir dalam gym hotel XD

KOMTEP 2018 – SCHOOL TRIP – Dweeungbark Village

1 yang menarik dan mungkin akan membuatkan kita jeles ya amat ialah, school trip adalah wajib di sana untuk setiap kelas ye. Budget lawatan ni memang da masuk dalam peruntukan setiap kelas dari Grade 1 sampai la Grade 6. In fact, in case homeroom teacher tak dapat buat, diorang kena bagi tunjuk sebab gitu untuk menyatakan kenapa tak dapat buat school trip tu. Hah, kau ghaser?


KOMTEP 2018 - CLASSROOM OBSERVATION

Classroom observation ni sangat penting sebab sistem Pendidikan Korea ni tak sama macam kita. Bilik darjah diorang pun advance ya amat dari segi kelengkapan. So masa ni la kitorang dapat tengok macamana cikgu-cikgu Korea ni mengajar. 

Standard Korean classroom. Meja diorang sangat mudah alih

KOMTEP 2018 - SCHOOL ORIENTATION

Minggu pertama masuk sekolah adalah minggu untuk school orientation dan class observation. School orientation ni adalah sesi untuk memperkenalkan diri dan berkenalan dengan warga sekolah terutamanya pihak pentadbir. Macam kitorang, kitorang diminta untuk memperkenalkan diri semasa staff meeting. Tergeliat lidah gak lah nak baca skrip pengenalan diri yang pendek itu (buat sendiri dengan bantuan mentor), almaklumlah abam tak pandai cakap Korea. Huhu


ucapan pengenalan diri abam :p

KOMTEP 2019 - Permohonan Kini Dibuka!!!

Ok guys, application for KOMTEP 2019 is now open for quite sometime already.. cuma abam tak sempat nak post (sorry guys).. so for those who are interested, here's what you have to know :

Ye..tu abam la tu.. hahahaha

KOMTEP 2018 - THE RESIDENTIAL

First place we went after the welcoming ceremony was our house in Korea. They call it studio with 2 bedroom. Pelik kan? Sebab biasanya kalo sebut studio apartment ni kita fikir studio apartment yang takde bilik tu kan. So basically, apartment 2 bilik la senang2 cakap. & macam korang selalu tengok dalam kdrama tu, rumah sini keyless, semua pakai pincode :)

The Building

KOMTEP 2018 - WELCOMING CEREMONY

Welcoming ceremony ni adalah dimana kami para guru pertukaran dari semua negara yang terlibat akan disambut oleh host-school masing-masing dan dibawa balik ke sekolah masing-masing. It's basically the closing ceremony for the Local Adjustment Training as well. Kira habis 1 proses, move on to the next one la

Duk meja VIP depan pentas hokey. Borak dengan officer dari Seoul Metropolitan Education Department :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...