Fresh From The Oven!

Trimas Berimac Buat Yang Sudi Mengikuti ^_^

Aneka Penyet - Terbaek! - Pasar Seni / Central Market

post kali ni untuk para penggemar makanan yang da dipenyet-penyet plak..ekeke..kalo tak faham lagi, the famous Indonesian cuisine a.k.a ayam penyet la..aku 1st time makan ayam penyet ni dulu kat satu restoran franchise ayam penyet yang banyak gak branch dia kat memana da sekarang tapi malas nak sebut nama restoran tu *ke da tersebut pun..haha*..sebabnya pada aku ayam penyet restoran tu sangat tak memuaskan hati! seriously aku *or actually kitorang* sangat menyesal makan kat restoran tu dulu..ye la time tu restoran tu baru je buka outlet baru dia kan kat Jusco Perda nun..teeeeet..tapi tu pendapat peribadi aku je la - pada aku ayam penyet diorang da la tak sedap pun, kecik plak tu, tak kenyang pun makan, tapi harga kemain mahal! mahal brand la kot..huhu

Set Nasi Ayam Penyet

so setelah dah lama da tak makan ayam penyet ni, tetiba ari tu time dok lepak kat pasar seni a.k.a central market, dok pusing-pusing kat food court tu da tataw nak oder apa..last-last kitorang oder hidangan penyet kat satu stall ni yang bernama ANEKA PENYET sebab agak tertarik dengan menu yang diorang tawarkan..

kat booth @ warung ni diorang ada tawarkan pelbagai jenis penyet..bukan setakat ayam je k, ikan, hati & hempedal ayam, & macam-macam lagi la yang bole dipenyet..hehe..& selain penyet goreng tu, ada gak ayam bakar & ikan bakar antara lain..gado-gado yang nampak macam best pun ada..tapi malangnya time kitorang nak oder tu, aweks yang datang sebelum kitorang da oder set gado-gado yang last..so melepas la..huhu..*melepas gado-gado k, bukan aweks..wakaka*..so jawabnya kitorang pun oder penyet-penyet je la..abang aku amek Set Ayam Penyet & aku plak amek Set Ikan Penyet

Set Nasi Ikan Penyet

set penyet ni sama je, beza ayam ngan ikan tu je..yang ikan tu plak ikan talapia..ada gak set Lele Penyet iaitu ikan keli penyet tapi aku lagi suka ikan talapia..oder kita gak diorang akan goreng semula sekejap bagi rangup so memang dapat panas-panas la oder kita tuh..then lpas dipenyet, ditabur plak dengan somewhat macam kerisik diatasnya..& sekali dalam set nasi tu termasuklah kerabu sayur, ulam-ulaman, tauhu, tempe, kuah tom yam, dan sambal..

seriously aku kata, SAMBAL DIA MEMANG BEST! agak pedas gak tapi aku mampu habiskan so memang sedap la..hehe..bila da abis makan baru rasa macam sambal dia macam sedikit plak sebab sedap! wakaka..ayam & ikan penyet dia pun best! rangup & kerisik atas tu memang banyak membantu menambah rasa..kerabu sayur & tom yam dia pun not bad..tapi paling penting tuh harga pun agak murah & berpatutan! tak ingat plak the exact price tapi kalo ambek ayam @ ikan penyet tu je *tak termasuk set nasi* harga dalam RM4.90 je..so kalo amek set paling-paling dalam RM6+ something macam tu je..so memang berbaloi-baloi :)

Wantan Mee With Chicken Condiments

ha yang ni plak kitorang sesaje order nak tambahkan hidangan - ingatkan tak kenyang, tengok-tengok terlebih kenyang plak..lol..tapi ni amek booth sebelah a.k.a jiran sebelah Aneka Penyet ni *tak ingat plak nama dia*..haha..but not bad..well, i love chinese food ma..lol;p

so kepada sesape yang suka makan ayam penyet or benda-benda lain yang bole dipenyet tu, bole la try makan kat sini..harga pun berbaloi-baloi kot kalo nak banding franchise restoran yang bole tahan fofuler gak tu, aku highly recommend better korang makan kat sini lagi puas hati..hoho..peace out :)

p/s: air tu tak masuk dalam set k..yang tu oder kat drinks & juice counter la..lol

5 comments:

  1. wahlaooo bestnya!!
    thanks for sharing..
    should find soon!

    ReplyDelete
  2. banyak nyer mee dier..terbaikk

    ReplyDelete
  3. pojiepooh: no prob..feel free to check out other food port on my other post..lol

    aminto: agak banyak jugek..hoho

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...