Fresh From The Oven!

Trimas Berimac Buat Yang Sudi Mengikuti ^_^

Penang Street - Famous Penang Food Under One Roof - Senawang

walopun aku selalu balik Penang makan best-best tapi ntah kenapa tak pernah lagi makan kebanyakan infamous Penang food..maybe sebab mostly adalah chinese food & susah nak cari yang halal *tak jumpa lagi kot*..tapi baru-baru ni macam tak percaya plak jumpa & makan beberapa makanan tu bukan kat Penang, tapi kat Restoran Penang Street, Senawang..antara yang kitorang oder ialah :



Penang Street Crispy Beancurd ni ialah tauhu goreng bersalut tepung..tapi ni bukan tauhu biasa ye..mula-mula makan terasa macam makan pisang goreng panas..maybe disebabkan oleh tepung goreng yang rangup tu..tapi gigitan kedua, terasa nikmat rasa tauhu tu..memang sedap..rasanya ada campuran seafood dan sayuran dalam tauhu tu..memang best..makan plak cicah ngan sos lada tu..mak oi..& paling penting kena makan time masih panas ye..memang feeling habis! satu hidangan 8 ketul tauhu goreng ni berharga  RM9.50

Char Tang Hoon ni plak ialah suhun goreng..mula-mula sampai yang aku perasan portion dia agak banyak! bila makan, terasa sedikit pedas & memang sedap..ada beberapa campuran seafood seperti udang, sotong dan fishcake serta hirisan filamen ketam yang memang banyak..dan bila makan baru perasan dalam tu sebenarnya suhun lebih kurang dalam 50-60% je daripada hidangan ni..selebihnya ialah campuran seafood tersebut, sayuran dan telur..memang puas makan..dan sememangnya sedap..nama pun chef recommendation ;p..harga RM7.90

Sar Hor Fun / Char Hor Fun ni lebih kurang macam bihun ladna tapi berlainan..apa yang lainnya? of kos la rasanya..memang kuahnya berasaskan sos tiram dan kicap gak tapi memang berlainan daripa bihun ladna..mungkin cara masakan dan bahan-bahan lainnya berlainan..but i have to say this, aku rasa Char Ho Fun ni sememangnya lagi best, lagi sedap daripada bihun ladna..susah nak kata kenapa, tapi memang best..aku sangat suka kuahnya..yang ni direcommend oleh waiter yang ambil oder kitorang ari tu..harga RM8.90

untuk air plak, kitorang tlah mengoder Tropical Punch Juice (belakang) dan Lemonade Lemon Grass..Tropical Punch Juice tu ialah campuran lobak, celery, dan tomato..tapi rasa yang paling kuat aku rasa ialah celery..anyway jus ni rasanya sangat bagus untuk kesihatan dan gabungan bahan-bahan tu pun bole tahan layan gak..tapi yang Lemonade Lemon Grass tu terasa agak terlalu kuat, terlalu tajam..rasanya diorang guna air sprite dan ditambah dengan hirisan lemon dan serai serta daun pudina..ingatkan guna lemonade real yang fresh..tup tup..hmm..persembahan rupa hidangan air ni memang menarik tapi pada aku air sprite yang bergas tu macam tak berapa sesuai..hasilnya air ni kitorang memang tak mampu nak habiskan..harga kedua-duanya lupa plak nak amek..huhu

so kalo sesapa duk Senawang or Seremban terasa nak makan makanan Penang tu bole la try pi restoran ni..terletak kat Taipan Senawang, area belakang Dataran Senawang je..anyway owner restoran ni Chinese tapi semua pekerjanya Melayu..& restoran ni pun diyakini halal cuma disebabkan sebelum ni menggunakan logo halal yang bulat tu so sekarang logo halal takda tampal display kat restoran lagi..tinggal sijil perakuan penyembelihan Islam & etc je lagi..katanya memang nak ambil logo HALAL JAKIM tu tapi belum lagi..ye la proses nak dapat logo HALAL JAKIM tu sekarang kan sangat mahal..bayangkanlah kalau semua restoran, kedai makan mahupun gerai makan Melayu pun dikehendaki mendapatkan sijil dan logo HALAL JAKIM tu kan..hmm~

apa-apa pun, mencari yang HALAL itu adalah FARDHU bagi setiap orang Islam :)

p/s: pernah gak beberapa kali makan Char Koey Teow kat sekitar Seremban tapi ntah ada je yang tak kena..yang jadi sakit perut pun ada..tu yang kalo sekarang nak makan Char Koey Teow memang tunggu balik Penang je..hoho..rindu plak nk mkn Char Koey Teow

2 comments:

  1. nak try ah tauhu tu nanti.

    char kuey teow? memang susah nak dapat yang sedap sekarang.
    paling sedap sekarang ni yang aku pernah makan kat area seremban ni ialah dekat Juara Char Koey Teow. depan taipan je. sebelah esso.

    ReplyDelete
  2. ye ke? berkali2 gak lalu & tengok je char koey teow tu..tp ntah sbb da ilang keyakinan kan so x la p mkn..hoho..ok kalo p sni jgn lpa try tauhu tu ye..mmg best..ad lg benda2 lain yg mcm best sbnrnya :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...