Fresh From The Oven!

Trimas Berimac Buat Yang Sudi Mengikuti ^_^

Burger Cipol Style @ Burger Bujang :p

kali ni aku nak share kesah breakfast aku beberapa ari ni sebenarnya..hoho..ye la sejak duk tanam anggur kat umah ni aku malas nak masak sangat so kalo breakfast asyik-asyik makan burger tak pun roti bakar sebab senang nak buat kan..orang bujang la katakan..hoho..so bila pi market nak beli stok makanan mesti aku rembat chicken @ beef patties, pastu chicken meatloaf & then for sure burger bun @ roti je..

Burger Cipol Style Special Set! :p

tapi yang sengal tu bila nak buat burger baru la terpikir apsal aku tak beli bahan-bahan lain? takkan nak makan patties ngan roti je kan..macam sedih je hasilnya..so in the end aku just korek dapur cari benda yang leh guna & hasilkan burger special versi aku sendiri..hahaha..so begitulah hasilnya..special kan? hehe..so kalo nak taw apa benda aku dah bubuh dalam tu tengok la resepi aku kat bawah ni..kah kah kah :p

Burger Cipol Style
Burger bun - Sejibik
Beef *seperti dalam gambar* @ Chicken patties - Seketul
Chicken meatloaf - Sekeping
Telur - Sebutir
Bawang merah - Sejibik
Timun - 4-5 hiris
Sos cili
Mayonis
Black Pepper

Cara Memasak
1. Alatan penting nak buat Burger Cipol Style ni kena ada griller so campak je beef patties tu kat atas griller tu & biarkan beberapa minit then terbalikkan beberapa kali kalo nak dapatkan line silang pangkah yang cantek atas patties tu..so tadaaa dapatla patties bakar yang sehat sebab tak guna minyak setitik pun :)

contoh grilled patties gue - yang ni chicken patties~

2. Sementara tu kerat dua roti burger tu then sapu planta sket & campak plak atas frying pan yang dah dipanaskan dengan api yang perlahan..takyah buh minyak pun sebab roti tu da ada planta kan..pastu bakar la dalam frying pan tu ikut kegemaran korang kalo korang nak garing biar lama sket..aku suka roti aku garing sket macam roti bakar :p
3. Sementara tu plak korang boleh la kerat timun tu hiris nipis dalam 4 - 5 keping *kalo aku la* & bawang merah tu pun kerat gak bulat-bulat..comel je nanti rupa bawang merah tu kalo korang hiris dengan betul :)
5. Agak-agak roti tu da terbakar ikut taste korang *ala kejap je pun bakar roti dalam frying pan tu* korang goreng plak telur mata sejibik..nak wat separuh masak pun ok gak tapi kalo aku, aku biar dia masak sket sebab tanak nti dok makan cairan telur tu meleleh plak~
6. & dont forget chicken meatloaf tu pun buh dulu atas griller kjap nak smoke kan dia sikit..tapi kalo korang nak dia garing, masak lama sket pun bole..tapi aku prefer dia juicy sket :)
7. Lastly, tadaaaa..tak sedar-sedar sume bende alah dalam burger tu da disediakan dalam masa yang sama so tinggal plating je la..amboi..so bubuh je la segala bagai hirisan timun, bawang merah, chicken meatloaf, beef patties & telur mata tu atas roti burger dengan diselangi sos cili & mayonis serta taburan black pepper ikut taste korang..takkan yang tu pun nak kena ajar ;p..nanti kalo untung dapatla macam yang aku buat ni..kah kah kah :D



close up sket :p

anyway aku hidang ngan beberapa ketul potato wedges gak..yang tu lagi senang..beli je frozen potato wedges tu pastu campak atas griller sekali ngan beef patties tu..so dapatla grilled potato wedges *bukan baked potato k*..hahaha..so begitulah resepi aku yang kemain panjang lebar padahal merepek je lebih..hehe..dapur bujang la katakan..sesuai la untuk orang bujang :) selamat mencuba sebab serius sedap ^_^

p/s: soalan bonus: agak-agak leh gemuk tak kalo aku terus breakfast macam ni hari-hari? hahaha :p

2 comments:

  1. agagagaga . datang singgah sini nak meng-follow . teros nampak makanan! nerghhhh . lapar tros macam nii .

    ReplyDelete
    Replies
    1. tunngu pe lg..makan la! hahaha :p thanks follow :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...