Fresh From The Oven!

Trimas Berimac Buat Yang Sudi Mengikuti ^_^

Cikgu Muka Buku

sepa teda facebook angkat tangan? tengok berapa orang ja angkat tangan..cuba tanya "sepa ada facebook angkat tangan?"..ko tingu la bukan setakat baya-baya ko ja angkat tangan, budak-budak kicil, macik2 & pacik2 pun ada owh..ko jangan pandang rendah sama macik2 sekarang..silap2 diorang lagi advance dari kamurang..hahaha..aish bukan menyindir ne tapi kenyataan..

kalau dulu2 mungkin bole la yang tua2 ne mo tipu budak2 kalau durang tanya, cakap ja, hal orang2 tua ne, budak2 nda bole masuk campur..kan? tapi kalau sekarang..silap2 budak2 lagi banyak taw dari kamu owh..kan?



macamla halnya facebook ne..ingat lagi aku dulu time aku skola rendah lagi..time bapaku 1st time pasang internet di rumah yang dial-up yang kalau mau connect tu punya main lama & bising tu..lpastu punya jakun sekali abang aku ajar chatting di mirc..sekali pandai trus gian berchatting owh sampai kadang2 tu curi2 lagi cabut tu kabel telefon pi kasi sambung internet..haha..padahal chatting ntah apa2 ja dalam tu..budak2 lagi kan..asal ada berchatting konon hebat la tu..chewah


mungkin sama la kesnya dengan zaman sekarang kan..tapi sekarang lagi advance la..hakikatnya budak2 ne memang suka mencuba sesuatu yang baru @ mengexplore sesuatu yang durang tingu macam hebat sya..kalau sekarang ne memang zaman facebook la kan..apa lagi..sekali durang nampak sya cigu durang buka facebook, nah apa lagi, sibuk betul mo tingu itu ini..cek itu ini..paling penting user name tu! mesti ingat tu nama dengan ejaan yang betul supaya nanti balik rumah boleh buka fb & search tu cigu punya akaun..kalau jumpa apa lagi, godek2 la tu akaun..tapi kalau kena private, kena la request jadi fren dulu kan..

tapi bila suda profile private ne, bertambah la pula kerja..hari2 ada ja budak yang akan datang pi suruh cigu tu approve durang punya request..siap ada lagi yang balik2 p tanya nda pun pegi subuk2 cigu 2 buka akaun mo tingu user name dia..mo pastikan bah konon mana taw tesalah add ka apa kan..hahaha..selagi nda kena approve tu memang nda abis2 la tu menanya & menyuruh cigu 2 kasi approve..so perlukah di approve? hohoho

pada aku la kan..facebook ni macam sangat personal la kalau mo banding sama laman sesawang sosial lain tu macam prenster, maispes, & teg bagai tu..so kalau aku memang susah sikit mo add & approve orang ne..kalau aku la kan..orang lain nda taw la pla..knp? sebab ada benda-benda bahaya owh dalam tu..chewah..konon..nda la..sebabnya kalau dalam facebook ne biasanya kita memang kenal orang2 yang kita add tu..kalau nda kenal, nda lama kemudian kna remove la tu..itu kalau aku la kan..hahaha..mungkin ada sesetengah orang tu macam berlawan pla sepa punya kawan paling ramai..tapi kalau aku nda la..macam menyemak ja klu ramai2 tapi yang kenal berapa kerat seja..kan? hahaha

satu lagi..biasanya kalau dalam facebook ni la terkeluar diri kita yang sebenar ataupun diri kita yang satu lagi yang biasanya kita nda tunjuk pun sama orang lain..macam alter ego la kononnya..betol nda? hahaha..so itu yang kalau aku, memang pikir panjang dulu tu tengok kesan2 kalau approve mana2 request tu..bukannya sombong tapi berhati-hati..chewah

so kalau sama budak2 cemana pla 2? pada aku la kan, kalau cigu2 ne lagi la perlu berhati-hati owh..sebab takut karang silap2 boleh jatuh kewibaan seseorang cigu tu didepan fb muridnya..hahaha..bukannya didepan budak tu tapi didepan fb budak tu..hahaha..sebabnya? kan kalau d fb anytime pren kita bole tagged kita dlm apa2 barang pun diorang mau..kan? so macam itu la tu..

jadi konklusinya? buat akaun baru? rajin pla aku kan..buang karan ja..hahaha..

tapi kan ni pendapat aku ja la..sebab aku bukan baik sangat..miahaha..kalau kamu memang baik diluar mahupun di dalam fb, teda hal ba itu mo add & approve sepa2 pun kamu mau..tapi aku..bukan budak baik ba ini..miahaha..suda la merepek..adios~

p/s: itu la lain kali klu mo buka pisbuk tu tapuk2 sikit..jangan kasi tunjuk sama budak2..hahaha..buang karan~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...