Fresh From The Oven!

Trimas Berimac Buat Yang Sudi Mengikuti ^_^

Ayam Pansuh - Changlun

ayam pansuh ni sebenarnya adalah makanan tradisional masyarakat Sarawak dan selalunya disediakan dalam mana-mana perayaan atau sambutan oleh masyarakat Iban dan Bidayuh terutamnya pada perayaan Gawai Dayak..tapi sekarang, kalo orang yang duk belah utara tu, dah takyah gi Sarawak da kalo nak makan ayam pansuh ni..ari tu time otw nak balik dari Satun, kitorang pun sempatla singgah kat satu kedai makan kat area Changlun ni..& kitorang sangat bertuah sebab dapat last oder untuk ayam pansuh pada hari tu..hehehe XD *orang lepas kitorang memang melepas la :p*

yang ni nasi & sup kosongnye :)

ok ayam pansuh ni dimasak dalam buluh dan dibakar dengan kayu api macam masak lemang..antara ramuan lain yang terlibat sama dalam buluh tu bersama-sama dengan ayam ialah halia, serai, bawang putih, daun kunyit, garam dan perasa..

walopun aku tak pernah makan ayam pansuh sebelum ni, tapi serius aku cakap ayam pansuh ni sangat MESTI CUBA ok! serius sangat best! but no wonder la sebab menurut tauke, yang menyediakan ayam pansuh ni memang orang Sarawak..so memang resepi sebenar la ye..cume bezanya yang ni macam banyak kuah plak sebab kalo yang original ayam pansuh Sarawak kuah takdela banjir tapi macam agak kering *tengok dalam google image;p*..tapi kuah sup yang terhasil daripada masakan dalam buluh tu serius memang meletop..& perlu diberitahu gak, sup kosong yang disertakan dengan set nasi tu adalah sup lain yang tak kurang sedapnya gak..tapi sup ayam pansuh itu juga la yang terbaek! ayam yang digunakan dikatakan adalah ayam kampung..tapi serius rasa masakan memang da meresap dengan baik dalam isi ayam tu & ayam tu memang lembut dan sangat sedap dimakan..pergh..puji melambong nampak;p

hidangan set ayam pansuh ^_^

ayam pansuh ni dijual ikut gram..dalam 500gm satu hidangan kalo tak silap..kira jual ikut harga sebatang buluh ayam pansuh la kot kan..& sebatang buluh ayam pansuh tu hasilnya dapatla dua mangkuk besar sup ayam pansuh macam yang kitorang jamah tu..hehehe..harga plak dalam RM25+ termasuk set nasi tuh..tapi serius memang puas hati makan la..

& kalo korang ada yang tak berapa berkenan ngan ayam, diorang gak ada buat Daging Pansuh! konsepnya sama la macam ayam pansuh cuma daging..tapi bab rasa tataw lak nak kata :)..menu lain yang available termasukla ayam panggang dan nasi kukus..tapi yang best tu, diorang masak ayam panggang pun cara tradisional pakai kayu api..mana nak cari skarang ni ok! ^_^


kedai makan Ayam Pansuh :)

so kalo sesape yang teringin nak cuba ayam pansuh ni bole la try carik kat area Changlun nun, tepi highway Changlun - Kuala Perlis tu je memang betul-betul dekat dengan satu simpang empat yang ada flyover tuh..nak bagitaw nama kedai, takde signborad plak ;p..& kalo nak datang tu jangan datang lewat sebab ayam & daging pansuh diorang ni agak limited..abang aku pn da beberapa kali pergi da tapi asyik habis je..finally time aku ada ni plak kitorang agak bertuah sket dapat last oder..hehehe..tuah aku kot *perasan jap..kakaka XD*

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...