Fresh From The Oven!

Trimas Berimac Buat Yang Sudi Mengikuti ^_^

Menu Sihat dan Jimat! - Edisi Hujung Semester

ok sebelum ni aku da post pasal Tips Survive Hujung Sem - Edisi Pengurusan Kewangan Para Siswazah kan..salah satu tips yang aku bagi ialah Diet Sihat..so ni adalah antara cadangan menu diet yang aku pernah amalkan *& mungkin amalkan tak lama lagi ;p*..so kepada para penggemar MI SEGERA yang KURANG BERKHASIAT tu, aku syorkan apa kata korang try menu-menu ni..


Tahap 1
 Nasi Putih + Telur Mata + Sayur
*leh buat macam bibimbap XD..cukup karbohidrat, protein, & vitamin*




Tahap 2
Nasi Putih + Sayur
*menjadi vegetarian!*


Tahap 3
Roti Canai + Kuah Dal + Sambal Ikan Bilis
*yang ni memang agak berkolesterol, tapi jangan memandang rendah terhadap kandungan kuah dal & ikan bilis ok ;p*


Tahap 4 
Roti + Serunding 
*Sedap woooo! tapi kalo tak dapat serunding, jem @ peanut butter pun jadila~*


Tahap 5
Biskut Oatmeal cicah Susu
*simple tapi percayalah, sedap, berkhasiat, & berkesan untuk mengisi perut :)*


so menu-menu ni adalah mengikut tahap kemampuan la..hehe..tapi biasanya kalo dapat lepas tahap 1 & 2 tu pun untuk sekali sehari je..betol tak..& satu lagi tips sampingan, kalo yang suka beli jajan tu, cuba la tukar elakkan beli jajan sebab tak mengenyangkan! sebaliknya cuba la beli buah potong RM1 tu..lebih berkhasiat & berpatutan :)

selain tu, kalau dok rumah sewa dengan kengkawan tu bolehla pakat reramai macam kitorang sekarang..collect duit sebulan dalam RM30 seorang..then guna duit tu untuk beli beras..lauk beli la sehari dalam 4 jenis, 2 untuk tengahari, 2 untuk malam, makan ramai-ramai..kalau lagi ramai yang join bole beli lagi banyak lauk..tapi kalau rajin, dapat masak sendiri lagi jimat! ^_^..sekurang-kurangnya perut lebih terisi berbanding makan mi segera yang tahap kekenyangan hanya mampu bertahan sekejap je :) betol tak?

sekian, selamat mencuba XD

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...